Κα. Χριστίνα Χαραλαμπίδου

Η Χριστίνα Χαραλαμπίδου είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Columbia, Teachers College (2007-2009) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στη Μουσική και Μουσική Εκπαίδευση. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου (BA) Μουσικής από το Aaron Copland School of Music, CUNY University (2002-2005).

Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος διπλώματος διδασκαλίας πιάνου από το Aaron Copland School of Music (2004). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στις ΗΠΑ, έχει βραβευτεί για τις ακαδημαϊκές της επιδόσεις από τα πιο πάνω μουσικά τμήματα, καθώς και από ιδιωτικούς οργανισμούς. Από το 2007, η Χριστίνα λαμβάνει μέρος και παρακολουθεί σεμινάρια και συνέδρια στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης.

Το 2011 συνδιοργάνωσε στην Κύπρο με το μουσικό κ. Μάριο Τούμπα το μουσικό πρόγραμμα MC Baby Maestro για τις ηλικίες 5 μηνών - 6 χρονών, το οποίο και συνεχίζει να υλοποιεί. Η εκπαιδευτική μεθοδολογία που εφαρμόζει η κα. Χαραλαμπίδου είναι βασισμένη στην εκπαιδευτική φιλοσοφία της μέντορά της Δρος. Lori Custodero, στις εμπειρίες της από τα δύο προγράμματα του πανεπιστημίου Columbia, Rita Gold Center και Head Start, καθώς και στα δεκαπέντε χρόνια εμπειρίας της ως δασκάλας μουσικής σε ιδιωτικά σχολεία προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κα. Χαραλαμπίδου εργάστηκε στο μουσικοεκπαιδευτικό πρόγραμμα της Φιλαρμονικής της Ν.Υ. για την εισαγωγή συναυλιών για μικρά παιδιά. Επίσης, συμμετείχε στο μουσικό πρόγραμμα WeBop του τμήματος Jazz at Lincoln Center. Παράλληλα, είναι εγγεγραμμένη μουσικοπαιδαγωγός στον Αμερικανικό οργανισμό ΜΙΜΑ Music, ο οποίος έχει ως στόχο την οργάνωση μουσικών προγραμμάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτά τα μουσικά προγράμματα είναι στηριγμένα στην καινοτόμο εκπαιδευτική τους μεθοδολογία, η οποία ασκείται τα τελευταία 18 χρόνια. Η Χριστίνα έχει ταξιδέψει στη Βραζιλία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο καθώς και στις ΗΠΑ όπου και ανέλαβε τη διδασκαλία μουσικής σε κοινότητες και σχολεία, καθώς και την εκπαίδευση νέων μελών του ΜΙΜΑ.

Η κα. Χαραλαμπίδου από το 2014 μέχρι και το 2017 εργαζόταν ως Ειδική Επιστήμονας στο τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου έχει διδάξει τo μάθημα «Μουσική Αγωγή στo Νηπιαγωγείο Ι” και την επόπτευση στο μάθημα της μουσικής στη Σχολική Εμπειρία ΙΙΙ (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό). Από το 2017 εργάζεται ως Ειδική Επιστήμονας στο τμήμα Μουσικής Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, δίδαξε το μάθημα «Εισαγωγή στην Μουσική Εκπαίδευση» και «Δημιουργικότητα στη Μουσική Διδασκαλία και Εκμάθηση». Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος διδάσκει τα μαθήματα «Μουσική και Κίνηση στο Νηπιαγωγείο» και «Μουσική και ∆ιδακτική της για το Νηπιαγωγείο».

Η εργασία της συνοδεύεται από τη δημιουργία πρωτοποριακών μουσικοεκπαιδευτικών συναυλιών για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι συναυλίες της βασίζονται στις πρωτότυπες ιστορίες που συγγράφει η ίδια η Χριστίνα με σκοπό τη μουσική καλλιέργεια των παιδιών και κηδεμόνων. Σ’ αυτά κεντρική ηρωίδα είναι η Κική η οποία κάθε φορά μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες οι οποίες καθορίζουν τον κορμό της λεκτικής και μουσικής αφήγησης. Τα μουσικοεκπαιδευτικά παραμύθια που έχει συγγράψει η Χριστίνα είναι: 1. Η Κική στην Καταιγίδα, 2. Η Κική στο Βυθό, 3. Η Κική στη Ζούγκλα, 4. Η Κική Ψάχνει την Τζαζ Μουσική, 5. H Τζάζη Μπη η Μελισσούλα.

Πίσω στην αρχική

Christina Charalambous